Diabetes Expertisecentrum

Het Maasstad Ziekenhuis beschikt over een modern expertisecentrum en een multidisciplinair team van specialisten voor patiënten met Diabetes Mellitus. Het team bestaat uit professionele en ervaren endocrinologen/internisten en diabetesverpleegkundigen. Bij de polikliniek kunt u terecht voor een medische consultatie, onderzoek of kleine behandeling.

Lees meer over Diabetes Expertisecentrum

Aandoeningen

Diabetes Mellitus is de medische naam voor suikerziekte. Het is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam moeite heeft om de hoeveelheid glucose...

Diabetes Mellitus is de medische naam voor suikerziekte. Het is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam moeite heeft om de hoeveelheid glucose (suiker) in het lichaam op peil te houden.

De oorzaak is een tekort aan insuline of een verminderde werking van de insuline. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze Diabetes Mellitus hebben. Want niet iedereen heeft duidelijke klachten die horen bij Diabetes Mellitus. Veel voorkomende klachten bij Diabetes Mellitus zijn: extreme dorst, vaak plassen, moeheid, afvallen, last van de ogen: branderig, wazig of dubbel zien, slecht genezende wondjes.

Als Diabetes Mellitus niet goed behandeld wordt, kan dit op langere termijn gevolgen hebben, zoals voetproblemen, een verminderde nierfunctie, beschadigde zenuwen, oogproblemen en een grotere gevoeligheid voor infecties.

Er bestaan verschillende soorten Diabetes Mellitus:

Onderzoeken

Om vast te kunnen stellen of u Diabetes Mellitus heeft, worden bloedonderzoeken en een HbA1c- meting verricht.

Om vast te kunnen stellen of u Diabetes Mellitus heeft, worden bloedonderzoeken en een HbA1c- meting verricht.

Behandelingen

Diabetes Mellitus is niet te genezen maar kan meestal goed worden behandeld. Na verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij de polikliniek Interne Geneeskunde....

Diabetes Mellitus is niet te genezen maar kan meestal goed worden behandeld. Na verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij de polikliniek Interne Geneeskunde.

Een goede behandeling is belangrijk om de kans op complicaties te voorkomen of uit te stellen. Daarbij speelt u als patiënt een centrale rol. Met deskundigen uit het diabetesteam wordt er samen met u gekeken naar de best passende behandeling.

Als u Diabetes Mellitus Type 1 hebt, krijgt u een behandeling met insuline. Bij Diabetes Mellitus Type 2 gaat het meestal om een behandeling met bloedglucoseverlagende tabletten, soms in combinatie met insuline. De insuline leert u zelf toedienen (insulinetherapie) met een insulinepen of een insulinepomp.

Daarnaast kunt u ook veel zelf doen in de behandeling. Het is belangrijk dat u weet hoe u uw bloedglucosegehalte zo normaal mogelijk kunt houden. Uw voeding, levensstijl en beweging spelen daarbij een grote rol. Het is belangrijk dat u om de drie maanden voor controle naar de internist of diabetesverpleegkundige gaat.

Hieronder vindt u meer informatie over insulinetherapie:

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.