Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas

Hebt u ernstig overgewicht én lukt het u niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas in het Maasstad Ziekenhuis kan u helpen om tot een gezond gewicht te komen. Een team van artsen van verschillende betrokken afdelingen behandelt en begeleidt mensen met ernstige obesitas.

Lees meer over Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas

Aandoeningen

Ernstig overgewicht, ook morbide obesitas genoemd

Ernstig overgewicht, ook morbide obesitas genoemd

Mensen met morbide obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en gaan daarmee over de grens van een gezond lichaamsgewicht. Iemand heeft ernstig overgewicht bij een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 in combinatie met gezondheidsproblemen.

Behandelingen

Ons behandelprogramma start met een voortraject, daarna vindt de operatie plaats en tot slot is er een nazorgtraject. Omdat de behandeling van ernstig overgewicht...

Ons behandelprogramma start met een voortraject, daarna vindt de operatie plaats en tot slot is er een nazorgtraject. Omdat de behandeling van ernstig overgewicht vraagt om specifieke kennis van verschillende medische specialismen, zorgt een multidisciplinair team voor u. De operatie wordt uitgevoerd door een van de bariatrisch chirurgen. Daarnaast wordt u ook behandeld en begeleid door de internist, verpleegkundig specialist, physician assistant, diëtist, psycholoog en bewegingsagoog.

Uit het voortraject blijkt of u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie. Welke operatie het beste bij u past, wordt samen met de verpleegkundig specialist of physician assistant bepaald. Daarbij wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie. Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is gespecialiseerd in verschillende operatieve behandelingen voor ernstig overgewicht bij volwassenen:

Beide operaties gebeuren via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond is maar dat er door middel van een kleine toegang (vijf kleine sneetjes van twee centimeter) wordt geopereerd. Deze methode heeft als voordeel dat het herstel sneller verloopt en dat de littekens die achterblijven, kleiner zijn.

Resultaten na een bariatrische operatie
Het is voor de operatie niet te voorspellen hoeveel en hoe snel u gewicht zult verliezen. Het percentage gewicht dat u kunt verliezen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

•    Leeftijd;
•    Gewicht voor de operatie;
•    Algemene gezondheid;
•    Soort bariatrische operatie;
•    Wel of niet gaan sporten;
•    Opvolgen van voedingsadviezen;
•    In staat zijn tot verandering van leefstijl;
•    Steun van familie en/of vrienden;
•    Motivatie.

Mensen met een hogere body mass index (BMI) hebben de neiging om meer gewicht te verliezen dan mensen met een lagere BMI. Echter, personen met een lagere BMI zullen een groot percentage van het overgewicht kwijtraken en hun ideaalgewicht beter kunnen benaderen. Mensen met Diabetes type 2 verliezen over het algemeen iets minder gemakkelijk lichaamsgewicht dan mensen zonder Diabetes type 2.

Toch is chirurgie een effectieve methode om de gezondheidsproblemen ten gevolge van ernstig overgewicht te verbeteren en onder controle te houden. Zo is er bij mensen met Diabetes type 2 misschien sprake van minder gewichtsverlies maar is er vaak wel een uitstekende verbetering van hun diabetes merkbaar.

Resultaten van bariatrische chirurgie in het Maasstad Ziekenhuis:

  • Het Excess Weight Loss Percentage is het percentage overgewicht dat patiënten gemiddeld zijn afgevallen. Dit bedraagt 86,8% en ligt daarmee boven het landelijk gemiddelde van 62,4%.
  • Het percentage patiënten bij wie binnen 30 dagen na de operatie opnieuw een operatie plaatsvindt, betreft 0,5% (beter dan het landelijk gemiddelde van 2,2%).
  • Het percentage patiënten dat in het eerste jaar na de operatie is gestopt met het begeleidingstraject is 5,6% (beter dan het landelijk gemiddelde van 24,4%).

Vermindering gezondheidsrisico's
Bariatrische chirurgie is géén cosmetische chirurgie, maar een middel om gezondheidsrisico's te verminderen door middel van gewichtsverlies. Een operatie is dus een hulpmiddel. Het is van groot belang dat u zich realiseert dat een maagverkleinende operatie onvoldoende resultaat zal hebben, wanneer u niets verandert aan uw eet- en bewegingspatroon. Gewicht verliezen kost veel energie en aandacht, ook ná de operatie.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat gewicht verliezen niet zonder steun van uw naasten gaat. Neem daarom altijd iemand mee die u steunt tijdens de bezoeken op de polikliniek en de periode voor en na de operatie.

Nazorg

Het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas van het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. Daarom is de nazorg uitgebreid in het behandelprogramma...

Het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas van het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. Daarom is de nazorg uitgebreid in het behandelprogramma opgenomen en worden patiënten op een professionele manier begeleid.

Het totale behandeltraject duurt 5 jaar. Tijdens die 5 jaar zijn er na de operatie verschillende controlemomenten waarop u in het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas wordt verwacht. Er wordt dan bloedonderzoek gedaan, u wordt gewogen en uw leefstijl en het effect van de operatie worden besproken. Het eerste jaar zijn er een aantal controlemomenten. Na het eerste jaar nemen deze af.

Bewegen
Enkele weken na de operatie kunt u starten met het beweegprogramma. Acht weken sport u samen met andere obesitaspatiënten en wordt u begeleid door een van onze bewegingsagogen. U kunt kiezen uit allerlei activiteiten zoals zwemmen, cross fit, nordic walking en krijgt ook een schema voor thuisoefeningen.
 
Voedingsadvies & psychologische ondersteuning
De behandeling houdt vooral in dat uw leefstijl zal veranderen. Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn. Daarom helpen en begeleiden wij u graag. De diëtisten beantwoorden in een groepsbijeenkomst en verschillende individuele consulten al uw vragen over eten en drinken. Ook bieden we in de nazorg psychologische hulp en begeleiding als daar behoefte aan is (bijv. bij het onder controle krijgen van eetdrang).

 

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.