Terug

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.500 mannen prostaatkanker vastgesteld.

Vanaf het vijftigste levensjaar neemt het aantal nieuwe prostaatkanker gevallen per leeftijdscategorie geleidelijk toe. Bijna de helft (48%) van alle patiënten is 70 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen. Als gevolg van vergrijzing en groei van de bevolking is de verwachting dat het aantal mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd in de komende jaren sterk zal toenemen.

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van prostaatcellen. Zekerheid over de diagnose van prostaatkanker kan alleen worden verkregen door het nemen van stukjes weefsel uit de prostaat (puncties). Hierbij kijkt de patholoog naar de aanwezigheid van kankercellen en naar de agressiviteit van deze cellen.

Afhankelijk van het stadium en de agressiviteit van kankercellen is sprake van een “minder” of “meer” ernstige vorm van prostaatkanker.  Het is dus moeilijk om alle prostaatkanker gevallen met elkaar te vergelijken. Veel stadia van prostaatkanker zijn gelukkig goed te genezen.

Prostaat Specifiek Antigeen (PSA)

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd door het klierweefsel van de prostaat,...

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd door het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat.

PSA is momenteel de belangrijkste substantie in het bloed om prostaatkanker vast te stellen. Sinds de ontdekking van PSA als een biomarker voor prostaatkanker in 1979, is men deze PSA-waarde steeds vaker gaan bepalen wat heeft geleid tot een forse toename van het aantal vroeg ontdekte prostaatkankers. Echter, niet bij alle vormen van prostaatkanker is het PSA evident verhoogd en niet iedere verhoging gaat daadwerkelijk gepaard met kanker.

Zorgpad prostaatkanker

Meer informatie over prostaatkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad prostaatkanker'.

Meer informatie over prostaatkanker, klachten, onderzoeken en behandelmethodes vindt u uitgelegd in het 'zorgpad prostaatkanker'.

Vanaf het moment dat bij u de verdenking op prostaatkanker bestaat, doorloopt u een intensief traject met diverse onderzoeken en behandelingen. Dit traject noemen wij het 'zorgpad prostaatkanker'. De stappen in dit zorgpad zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. U hoeft daardoor niet onnodig vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook is de tussentijdse wachttijd hierdoor beperkt. Tijdens dit traject bent u onder behandeling van een uroloog. Hij/zij stelt de diagnose, zet onderzoeken in gang en bespreekt met u de uitslagen en de mogelijke behandelopties.

Hier vindt u alle informatie over het zorgpad prostaatkanker.

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.