Terug

Morbide obesitas (ernstig overgewicht)

Morbide obesitas, Latijn voor gezetheid of dikte, staat voor ernstig overgewicht. Mensen met morbide obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en gaan daarmee over de grens van een gezond lichaamsgewicht. Iemand heeft ernstig overgewicht bij een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 in combinatie met gezondheidsproblemen. Vaak is er geen goede balans in de energiehuishouding en is het energiegebruik groter dan het energieverbruik. Dit komt doordat er te weinig lichamelijke activiteit is.

Body Mass Index (BMI)

BMI wordt gedefinieerd als het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/cm2). Een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf...

BMI wordt gedefinieerd als het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/cm2). Een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 met gezondheidsproblemen, wordt beschreven als morbide obesitas.

Via deze test kunt u uw BMI berekenen. In onderstaande tabel ziet u welke classificatie bij welk BMI hoort.

BMI gewicht/lengte Classificatie
< 20 Ondergewicht
20-25 Ideaal gewicht
25-30 Overgewicht
30-35 Licht Obees
35-40 Ernstig Obees
40-50 Morbide Obees
> 50 Super Obees

De taille/heupverhouding wordt gebruikt om de lichaamsvetverdeling te kunnen bepalen: zit het overgewicht vooral om de buik of juist bij de heupen?

Obesitas rondom de buik, de 'appelvorm', kan samengaan met een hoge bloeddruk, suikerziekte type 2 en hart- en vaatziekten.

Obesitas rondom de heupen, 'peervorm', komt voornamelijk bij vrouwen voor. De gezondheidsrisico's zijn over het algemeen niet hoger dan bij mensen met een ideaal gewicht. Veel voorkomende klachten bij deze vorm van overgewicht zijn vasthouden van vocht, vaatklachten en gewrichtsklachten.
 
Om de verhouding tussen taille en heup te meten wordt de omvang van beide met een centimeter gemeten.

Tailleomvang (cm) Mannen Vrouwen
Verhoogd > 94 > 80
Duidelijk verhoogd > 102 > 88

Risico op andere lichamelijke problemen

Ernstig overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen. Vaak betekent het ook dat er een groter risico is op lichamelijke problemen, zoals:

Ernstig overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen. Vaak betekent het ook dat er een groter risico is op lichamelijke problemen, zoals:

  • Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk

Het teveel aan lichaamsgewicht belast het hart en de bloedvaten waardoor deze niet optimaal kunnen functioneren. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan vervolgens een herseninfarct/-bloeding ontwikkelen. Ook kunnen ernstige nierproblemen ontstaan.

  • Suikerziekte, diabetes type 2

Bij mensen met ernstig overgewicht wordt insuline (een hormoon in het lichaam dat de bloedsuikerspiegel regelt) onvoldoende opgenomen in het lichaam. Wanneer de bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is, kan dit ernstige gezondheidsproblemen opleveren, zoals wondjes aan de voeten, slecht zien, nierproblemen en een slechte doorbloeding van het lichaam.

  • Gewrichtsklachten

De enkel-, knie- en heupgewrichten moeten het teveel aan gewicht dragen. Dit kan leiden tot een snelle pijnlijke slijtage en tot ontstekingen van de gewrichten.

  • Slaapapnoe

Ademhalingsstoornis door vetafzetting in de keel en hals. Slaapapnoe kenmerkt zich door hard snurken, een droge mond en het wegvallen van de ademhaling tijdens de slaap. Slaapapnoe is een reëel gevaar voor de gezondheid.

  • Onvruchtbaarheid

Vrouwen met ernstig overgewicht hebben een verminderd aantal eisprongen. Dit wordt gekenmerkt door een onregelmatige menstruatie, een verminderd aantal menstruaties of het helemaal niet hebben van een menstruatie.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.