Terug

Hallux valgus (scheefstand grote teen)

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen en gaat gepaard met een bobbel aan de binnenkant van de voet. Door de scheefstand van de grote teen steekt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje steeds meer uit. Dit wordt dan een opgezette, pijnlijke bult. De aandoening kan zowel bij één voet als beide voeten voorkomen.

Oorzaken

Een scheefstand van de grote teen komt vaak voor, in het bijzonder bij vrouwen. Het kan zijn dat de vergroeiing veroorzaakt wordt door het dragen van te smalle...

Een scheefstand van de grote teen komt vaak voor, in het bijzonder bij vrouwen. Het kan zijn dat de vergroeiing veroorzaakt wordt door het dragen van te smalle schoenen en/of hoge hakken.

Ook kan er sprake zijn van familiaire aanleg, maar meestal is de oorzaak onbekend.

Klachten

De bobbel aan de binnenkant van de voet kan pijnlijk zijn, vooral bij het dragen van schoenen. Ook kan de scheefstand van de grote teen klachten geven, omdat...

De bobbel aan de binnenkant van de voet kan pijnlijk zijn, vooral bij het dragen van schoenen. Ook kan de scheefstand van de grote teen klachten geven, omdat deze tegen de teen ernaast duwt. Hierdoor kan zich ook een hamerteen ontwikkelen.

voet van boven Hallux Valgus.jpg

Afbeelding 1. Hallux valgus

Onderzoek

Om te kijken of er sprake is van een hallux valgus wordt eerst uw voet onderzocht. Om te bepalen wat de optimale behandeling is, is een röntgenfoto belangrijk....

Om te kijken of er sprake is van een hallux valgus wordt eerst uw voet onderzocht. Om te bepalen wat de optimale behandeling is, is een röntgenfoto belangrijk. Hierop kunnen we ook vaststellen of er eventueel slijtage van het gewricht is en wat de mogelijke oorzaak van de afwijking is.

Behandeling

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Behandeling kan niet-operatief of operatief zijn.

Niet operatief

Meestal kunnen klachten worden verminderd door het dragen van bredere, zachtere schoenen. Het dragen van hoge hakken wordt afgeraden. Een schoenmaker kan met een zogenaamde knokkentang meer ruimte voor de knok in de schoen maken, zodat de druk hierop minder wordt. Steunzolen, spalken (ortheses) of fysiotherapie zijn vaak niet effectief bij de behandeling van een scheefstand van de grote teen.

Operatief

Als het aanpassen van de schoenen onvoldoende verlichting van de pijnklachten geeft, is een operatieve behandeling te overwegen. Er zijn meer dan honderd verschillende operaties voor deze aandoening.

De keuze voor een bepaald type operatie wordt met name bepaald door de ernst van de scheefstand. Er is geen wetenschappelijk bewijs welke één bepaalde operatie als beste aanwijst. Toch wordt de gedachte dat elke scheefstand van de grote teen met dezelfde operatie kan worden behandeld niet meer geaccepteerd door voet- en enkelspecialisten. Welke operatie moet worden verricht, is afhankelijk van het lichamelijk onderzoek, de röntgenfoto en bevindingen tijdens de operatie zelf. Ook kunnen de ervaringen en voorkeur van de orthopedisch chirurg hierin een rol spelen.

In het Maasstad Ziekenhuis voeren we meerdere typen operaties uit. Uw orthopedisch chirurg adviseert u welke operatie voor u het meest geschikt is. Hieronder vindt u de meest voorkomende behandelingen binnen het Maasstad Ziekenhuis terug:

Complicaties

De kans op complicaties is bij deze operaties gelukkig klein. De voorvoet en grote teen kunnen maanden na de operatie dik blijven. Soms kan dit wel een jaar...

De kans op complicaties is bij deze operaties gelukkig klein. De voorvoet en grote teen kunnen maanden na de operatie dik blijven. Soms kan dit wel een jaar duren. Dit varieert per persoon. Het is echter geen complicatie, maar een normale reactie van het lichaam op deze operatie.

Vaak blijft het basisgewricht van de teen iets minder beweeglijk dan vóór de operatie. Dit geeft echter zelden beperkingen in het dagelijks leven.

  • Een trombosebeen (bloedstolsel in de diepe kuitader) komt zeer zelden voor. Indien u ooit eerder een trombosebeen of longembolie heeft gehad, dient u dit te melden bij uw eerste bezoek in het ziekenhuis. U krijgt dan medicijnen om de kans op de trombose te verkleinen.
  • Er is een kleine kans op een (meestal oppervlakkige) infectie. Soms dient de infectie met antibiotica behandeld te worden.
  • Er is een kleine kans op pijn of verminderd gevoel bij de grote teen doordat een zenuw die langs het operatiegebied loopt beschadigd raakt of in het littekenweefsel vergroeid raakt. Deze pijn of het verminderde gevoel is zelden blijvend.
  • Soms groeit het bot dat doorgezaagd is langzamer dan gemiddeld vast. Het kan dan nodig zijn de gipsperiode met enkele weken te verlengen. Het komt zelden voor dat het bot niet vastgroeit en klachten blijft geven. Een tweede operatie kan dan nodig zijn om dit te corrigeren.

De scheefstand van de grote teen kan, ondanks de operatie, terugkomen. Zolang dit niet veel klachten geeft, is een operatie niet nodig. Zelden wordt een tweede operatie uitgevoerd.

Voet- en enkelspreekuur

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

Driemaal per week is er een speciaal spreekuur voor orthopedische klachten en ongevalsletsels aan de voet en enkel.

De spreekuren vinden plaats op de polikliniek Orthopedie op:

  • dinsdagochtend;
  • donderdagmiddag;
  • vrijdagmiddag.

Binnen een week kunt u op dit spreekuur terecht. Een afspraak is snel gemaakt:

 Wilt u meer weten?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.