Terug

Beroerte

Een beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Letterlijk vertaald 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.

Ieder jaar krijgen ongeveer 41.000 mensen in Nederland voor de eerste keer een beroerte. Dat zijn meer dan 100 personen per dag. Soms treedt na een beroerte blijvende hersenbeschadiging op. Bij een beroerte zijn er twee vormen te onderscheiden:

Herseninfarct

Een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof en voedingsstoffen en sterft af.

Hersenbloeding

Een bloedvat in de hersenen barst open doordat de vaatwand verzwakt is door slagaderverkalking of sterk uitgerekt is. Het bloed stroomt dan in het hersenweefsel. Dit hersenweefsel krijgt dan geen bloed meer dat voorzien is van zuurstof en voedingsstoffen en sterft af.

Een herseninfarct komt vier keer zo vaak voor als een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vaker voor bij mensen van 65 jaar en ouder en een hersenbloeding komt relatief vaker voor bij jongere mensen. Wat precies de gevolgen zijn van een beroerte, is afhankelijk van het deel van de hersenen dat beschadigd is.

Oorzaken

Meestal is de slechte kwaliteit van de binnenwand van bloedvaten de oorzaak van een beroerte.

Meestal is de slechte kwaliteit van de binnenwand van bloedvaten de oorzaak van een beroerte.

Dit kan ontstaan door ouderdom (lees: aderverkalking), een ongezonde levensstijl, suikerziekte, te hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte.

De kans op een (nieuwe) beroerte kan worden verkleind door een gezonde leefstijl aan te houden, dus niet roken, gezond eten met veel groente en fruit, het voorkomen van overgewicht, voldoende lichaamsbeweging, voldoende ontspanning en mannen niet meer dan twee glazen alcohol en vrouwen niet meer dan en één glas alcohol per dag.

Klachten

Bij een beroerte kunnen verschillende verschijnselen optreden.

Bij een beroerte kunnen verschillende verschijnselen optreden.

De belangrijkste symptomen van een beroerte zijn, plotseling:

  • wartaal uitspreken, niet meer uit woorden kunnen komen of moeilijk spreken;
  • dubbelzien, wazig zien of blindheid van linker- of rechteroog;
  • krachtverlies of verlamming van één arm en/of been;
  • een scheeftrekkend gezicht, afhangende mondhoek;
  • een plotselinge combinatie van hevige duizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen;
  • zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak.

Let op: deze symptomen kunnen zich in verschillende combinaties voordoen en zijn een aanwijzing voor zowel een beroerte als een TIA. Bij een TIA verdwijnen deze symptomen echter weer binnen een half uur.

Gevolgen

De gevolgen van een beroerte verschillen van patiënt tot patiënt. Ze zijn afhankelijk van het deel van de hersenen dat is beschadigd en de hoeveelheid weefsel dat is beschadigd in de hersenen.

Patiënten kampen vaak met zowel lichamelijke als geestelijke stoornissen. Na zo'n twee jaar is er weinig verbetering meer merkbaar, maar kan een patiënt nog wel beter leren omgaan met de overgebleven beperkingen.

De zeer uiteenlopende gevolgen van een beroerte kunnen worden verdeeld in lichamelijke, emotioneel/ gedragsmatige (o.a. geen rem op emoties, depressie) en cognitieve gevolgen. Hiermee wordt bedoeld: trager denken, geheugenzwakte, afasie (problemen met taal, spreken, lezen en schrijven), apraxie (moeite met meervoudige handelingen), neglect (een linker- of rechterhelft van het lichaam verwaarlozen), agnosie (niet meer herkennen van personen of voorwerpen).

Snel hulp zoeken

Het is belangrijk bij zowel een beroerte als een TIA direct hulp te zoeken. Hoe sneller onderzoek en behandeling kan worden gestart, hoe beter. U wordt direct op een professionele manier geholpen door een team van ervaren specialisten. 

Onderzoeken

De eerste fase na een beroerte wordt de acute fase genoemd. Iemand die een beroerte heeft gehad, wordt meestal opgenomen op onze specialistische afdeling; de...

De eerste fase na een beroerte wordt de acute fase genoemd. Iemand die een beroerte heeft gehad, wordt meestal opgenomen op onze specialistische afdeling; de stroke unit.

De neuroloog laat met een CT-scan of een MRI-scan foto's van de hersenen maken om te weten of het een herseninfarct of een hersenbloeding is.

Daarnaast wordt het bloed onderzocht en wordt er een hartfilmpje gemaakt. Bij patiënten met een herseninfarct wordt er een Duplex-onderzoek gedaan.

Behandelingen

Er zijn een aantal behandelingen bij een beroerte.

Er zijn een aantal behandelingen bij een beroerte.

Bij de behandeling van herseninfarct komt u mogelijk in aanmerking voor trombolyse.

De verdere behandeling is vooral gericht op het voorkomen en behandelen van complicaties. Bij een hoge bloeddruk krijgt u medicatie om de bloeddruk te verlagen. Veel patiënten krijgen antistollingsmiddelen die de vorming van bloedstolsel tegengaan en/of middelen die het cholesterolgehalte verlagen.

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.